
Un optometrist este un profesionist în îngrijirea ochilor care oferă asistență primară pentru vedere. Concret, în urma unor teste și examene oculare specifice, aceștia prescriu lentile corective, pun diagnostice și prescriu medicamente pentru anumite vicii și afecțiuni ale ochilor. De asemenea, aceștia pot efectua îngrijiri pre și postoperatorii legate de chirurgia ochilor.
Consultația optometrică poate dura între 20 – 60 de minute și presupune:
- Anamneza
Analiza istoricului și a simptomelor este prima etapă în cadrul examinării pacientului şi reprezintă totalitatea informaţiilor obţinute de optometrist referitor la starea de sănătate a ochilor pacientului, cât şi a stării generale de sănătate.
- Examinarea ochilor
Următoarea etapă este verificarea acuității vizuale a pacientului cu corecție și fără. În cadrul acestei examinări, optometristul va evalua:
- Vederea de aproape
- Vederea la distanță
- Vederea intermediară
În cadrul acestei verificări, pacientul este nevoit să își acopere câte un ochi, și la indicația optometristului, va citi, la o distanță de aproximativ 5 metri, un panou pe care sunt proiectate litere de diferite dimensiuni.
- Examenul la biomicroscop
Biomicroscopia este o investigație microscopică, a polului anterior, a vitrosului și a polului posterior, care permite depisarea unor leziuni la nivelul pleoapelor, conjunctivitei, sclerei, corneei, irisului și cristalinului.
În cadrul acestei etape, pacientul este nevoit să își sprijine bărbia pe suportul biomicroscopului, în timp ce specialistul îi analizează componentele oculare.
- Măsurarea tensiunii oculare
Globul ocular este aproape rotund, împărțit în două porțiuni de către existența cristalinului – polul anterior (tot ce este în fața lentilei cristaliniene, inclusiv aceasta) și polul posterior (sau fundul de ochi). Măsurarea tensiunii oculare se realizează, cu ajutorul unui aparat special numit tonometru, în mod periodic pentru depistarea din timp a glaucomului.
- Măsurarea dioptriilor
Măsurarea dioptriilor se face cu ajutorul autorefractometrului sau a dioptronului, aparate care ajută la determinarea cu exactitate a dioptriilor și să privești în interiorul acestuia.
- Stabilirea corecției optice
În cadrul acestei etape, optometristul testează vederea cu noile dioptrii și echilibrul existent între corecția stabilită și viciul de refracție deținut.