Ce este hipermetropia?
Hipermetropia reprezintă un viciu de refracție care se manifestă prin vedere încețoșată, preponderent în zona de aproape, însă sunt persoane cu hipermetropie mare, care nu văd bine nici în zona de distanță.
Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme în a focaliza imaginile apropiate și nu pot realiza activități precum cititul sau cusutul. Deși defectele ce cauzează această boală pot fi prezente de la naștere (de exemplu aplatizarea corneei sau glob ocular scurt), creșterea globului ocular în copilărie poate corecta tulburările de vedere.
Cauze și factori de risc:
Hipermetropia apare atunci când razele luminoase ce pătrund în ochi se focalizează în spatele retinei (în mod normal ele trebuie să se focalizeze pe retină). Această afecțiune este cauzată de un glob ocular cu diametru antero-posterior mic, o cornee ce are curbura mică sau cristalinul este împins spre posterior în interiorul ochiului.
Hipermetropia este de obicei congenitală, o persoană cu rude ce au hipermetropie au riscul mai mare de a dezvolta la rândul lor afecțiunea.
Hipermetropia apare din copilărie, dar până la varsta de 40 de ani procesul de acomodare corectează tulburările de vedere. Capacitatea de focalizare a obiectelor de aproape se pierde cu vârsta, atât la persoanele cu hipermetropie, cât și la miopi și la emetropi (persoane care nu au tulburări de vedere) -acest lucru poartă numele de presbiopie și reprezintă o stare naturală, consecința înaintării în vârstă.
Această tulburare poate fi determinată de retinopatie, tumori oculare și dizlocări de cristalin.
Simptome:
- vedere încețoșată, în special în timpul nopții
- cefalee frecventă (durere de cap), manifestată mai ales după activități în zona de aproape
- durere și tensiune oculară
- dificultate în a menține rândul atunci când citește sau tendința de a citi același rând de mai multe ori
Tratament:
Majoritatea persoanelor cu hipermetropie nu necesită tratament.
Ochelarii sau lentilele de contact îmbunătățesc vederea atunci când aceasta este alterată.
Prin corectarea cu lentile sau ochelari imaginea se va focaliza pe retină. Ochelarii și lentilele de contact sunt prima opțiune terapeutică a hipermetropiei, ambele sunt eficiente, au un risc mai mic și sunt mai ieftine decât intervențiile chirurgicale.
La pescrierea de lentile de contact trebuie specificate atât caracteristicile lentilei, cât și puterea ei de refracție. Ochelarii nu oferă aceeași calitate a imaginii în centru și la periferie, pe când lentilele de contact oferă.
În cazul în care hipermetropia este corectată fiziologic prin acomodare, pot să apară dureri de cap (cefalee). În acest caz, prescrierea de ochelari nu va ameliora capacitatea vizuală, dar va scădea simptomele.