Sari la conținut

Miopia

Ce este miopia?

Miopia este un viciu de refracție care afectează vederea la distanță. Este un defect de vedere frecvent, un sfert din populația generală este mioapă. Persoana cu miopie poate vedea clar obiectele de aproape, însă vede neclar (în ceață) obiectele aflate la distanță. Miopia apare când forma ochiului este alungită (diametrul din față către spate este mai mare decât normal), ceea ce determină ca razele de lumină să se refracte (să își schimbe direcția) incorect, focalizând imaginea în fața retinei, și nu pe retină, cum este normal. Miopia se poate dezvolta rapid sau gradual, adesea înrăutățindu-se în timpul copilăriei și adolescenței. Frecvent, mai mulți membrii ai familiei au miopie. Examenul oftalmologic stabilește diagnosticul de miopie. Vederea neclară poate fi compensată cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau chirurgiei refractive.

 

Cauze și factori de risc:

Se consideră că miopia este cauzată de o combinație între un teren genetic predispozant și anumiți factori de mediu care creează condiția ca miopia să se dezvolte.

Moștenirea genetică are un rol foarte important în apariția miopiei. Miopia tinde să apară în familie: dacă unul dintre părinți este miop, riscul copilului de a face miopie este crescut, acesta fiind cu atât mai mare când ambii părinți sunt miopi.

Prea puțin timp petrecut afară – unele studii susțin ideea că reducerea timpului pe care un copil îl petrece în aer liber, în lumina naturală, poate crește riscul de a dezvolta miopie. Acest lucru poate fi legat de faptul că lumina de afară este mult mai luminoasă decât cea din interior. Sportul, cât și relaxarea în aer liber sunt benefice în reducerea riscului de miopie.

Prea multă muncă „de aproape” – deși nu există o legatură directă dovedită, cercetările sugerează că riscul de apariție a miopiei crește în cazul copiilor care petrec mai mult timp în interior făcând activități „de aproape” – care necesită vederea concentrată de aproape – cum ar fi scrisul, cititul și, posibil, folosirea calculatorului, tabletelor și a telefoanelor mobile, precum și jocurile video, în special dacă iluminarea ambientală este slabă.

Prin urmare, se recomandă o abordare „totul cu moderație”. Deși copiii trebuie încurajați să citească, de asemenea, ei trebuie să petreacă în fiecare zi un timp departe de lectură și de jocurile pe calculator, făcând activități în aer liber.

 Simptome:

  • Dificultate în a vedea (vedere încețoșată) obiectele de la distanță, cum ar fi numărul autobuzului sau semnele rutiere și în același timp de a le vedea extrem de bine pe cele din apropiere.
  • Dificultate în a vedea în timpul condusului, în special noaptea
  • Mijirea (nevoia de a îngusta pleoapele) pentru a mări claritatea imaginii
  • Senzația continuă de lăcrimare
  • Dureri oculare
  • Dureri de cap

 

Tratament:

Miopia nu se vindecă spontan, în sensul că dioptriile nu scad de la sine. La copii, în special în timpul vârfurilor de creștere din pre-adolescență și adolescență, când corpul crește rapid, miopia se poate agrava. După vârsta de 25 de ani, miopia se stabilizează, la cei mai mulți pacienți. Totuși, în cazul anumitor persoane, miopia poate progresa cu înaintarea în vârstă.

Ca urmare, este nevoie de corecție optică care se poate realiza cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau chirurgiei refractive.

Pacienții cu miopie trebuie să efectueze controale oftalmologice periodice, care să permit specialistului optometrist sau medicului oftalmolog să ajusteze dioptriile dacă miopia avansează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *